Tea tree olie, dat ook wel bekend staat als melaleuca olie, is een essentiële olie. Het wordt gemaakt van de bladeren van de melaleuca alternatifolia, een kleine boom die voorkomt in Australië. Tea tree olie wordt al eeuwenlang door de Aboriginals gebruikt als traditioneel medicijn. De native Australiërs pletten de bladeren van de boom om er olie aan te onttrekken. Die olie wordt gestoomd en geïnhaleerd voor het behandelen van luchtwegaandoeningen, of verdund op de huid aangebracht voor het behandelen van verwondingen en huidaandoeningen. Tegenwoordig wordt tea tree olie vrijwel overal gebruikt, met name vanwege de antibacteriële eigenschappen. Sterker nog, er zijn maar weinig natuurproducten die zoveel geneeskrachtige toepassingen hebben als tea tree olie.

Waar komt tea tree olie vandaan?

Toen de Britse ontdekkingsreiziger Captain Cook in de 18e eeuw in Australië arriveerde, lieten de Aboriginals zijn mannen baden in water waar jarenlang bladeren van de melaleuca alternifolia in waren gevallen, waardoor een soort antiseptisch bad was ontstaan. De mannen merkten dat hun verwondingen begonnen te genezen en hun huidirritaties verdwenen. Dit zou de eerste keer zijn geweest dat de Westerse wereld kennis maakte met de geneeskrachtige werking van de tea tree boom. Maar omdat Australië toen nog vrij geïsoleerd was, zou het nog een tijdje duren voordat het in de rest van de wereld bekend werd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen alle soldaten van het Australische leger een klein flesje tea tree olie mee in hun rugzak. Ze werden geadviseerd om de olie te gebruiken voor het behandelen van hun verwondingen en insectenbeten. De soldaten waren onder de indruk van de werking van de olie; ze merkten dat ze sneller genazen en het risico op infecties geminimaliseerd werd. Tea tree olie kwam onder de Australiërs bekend te staan als ‘nature’s first aid kit’.

Waar is tea tree olie goed voor?

Tea tree olie staat vooral bekend om haar antibacteriële eigenschappen. Het bevat onder andere Terpinen-4-ol, een ingrediënt waarvan bewezen is dat het bepaalde bacteriën, virussen en schimmels doodt. Daarnaast hebben diverse onderzoeken uitgewezen dat Terpinen-4-ol de activiteit van je witte bloedcellen verhoogd; dit verhoogd je weerstand helpt je lichaam om te vechten tegen bacteriën en virussen. De antibacteriële eigenschappen van tea tree olie maken het tot een waardevolle remedie voor het behandelen van diverse huidaandoeningen, alsmede voor het voorkomen van infecties en het bevorderen van het natuurlijke genezingsproces van je lichaam. Zo wordt het veel gebruikt voor het voorkomen en behandelen van onder andere acne, voetschimmel, schimmelnagels, wratten, insectenbeten en hoofdluis.

Hoe kan ik tea tree olie gebruiken?

Je hoeft tegenwoordig gelukkig niet naar Australië om gebruik te kunnen maken van tea tree olie. De beste manier om tea tree olie te gebruiken is vooral afhankelijk van de toepassing. Het is hier onder andere verkrijgbaar als essentiële olie. Als je 100% zuivere tea tree olie wilt gebruiken, is het wel belangrijk dat je dit nooit direct op je huid aanbrengt, maar altijd eerst verdund met bijvoorbeeld kokosolie, amandelolie of olijfolie. Daarnaast zijn er diverse kant-en-klare producten verkrijgbaar waarvan tea tree olie het belangrijkste actieve ingrediënt is. Een tea tree olie shampoo bijvoorbeeld, kun je rustig gebruiken zoals je met elke andere shampoo zou doen.

Tea tree olie gezicht

Er zijn tegenwoordig verschillende gezichtsverzorgingsproducten op basis van tea tree. Een tea tree face wash is bijvoorbeeld een uitstekende manier om je poriën dagelijks grondig te reinigen. Dit kun je aanvullen met een milde gezichtsscrub op basis van tea tree; deze gebruik je twee tot drie keer per week na het wassen van je gezicht om dode huidcellen te verwijderen, waardoor je een mooie, egale huid met een gezonde glow krijgt. Zorg er wel voor dat je na het reinigen en/of scrubben van je gezicht altijd een hydraterende crème gebruikt om de natuurlijke vochtbalans van je huid te herstellen. Heb je last van puistjes of acne? Dan kun je een tea tree spot stick aanschaffen. Hiermee kun je (beginnende) puisjes aanstippen.

Is tea tree olie goed voor je huid?

Vanwege de antibacteriële eigenschappen kan tea tree olie wonderen verrichten voor je huid. Het wordt dan ook gebruikt voor het behandelen van een breed scala aan huidproblemen en aandoeningen. Hierbij kun je denken aan puistjes, acne, schimmel, eczeem, psoriasis, een droge of juist vette huid en schrale en geïrriteerde plekjes. Daarnaast is het een uitstekend natuurlijk middel voor het ontsmetten van wondjes. Ook kan het worden gebruikt om shampooresten en huidschilfers van de hoofdhuid te verwijderen. Nogmaals: breng nooit onverdunde tea tree olie direct op je huid aan, maar verdun de zuivere olie of schaf een kant-en-klaar product aan.

Tea tree olie blaasontsteking

Tea tree olie is vanwege haar antibacteriële eigenschappen een uitstekend middel in de strijd tegen de bacterie die blaasontstekingen veroorzaakt. Omdat je tea tree olie niet oraal mag innemen (daar komen we straks nog op terug) kun je het beste 3 druppels tea tree olie in 125 milliliter gedestilleerd water doen en dit gebruiken om de urethra-opening te wassen. Dit moet je dagelijks doen. Afhankelijk van de ernst van de blaasontsteking zullen de klachten doorgaans na 3 tot 4 dagen afnemen. Heb je thuis een bad? Dan kun je ook 10 druppels tea tree olie aan je badwater toevoegen.

Tea tree olie steenpuist

Steenpuisten ontstaan door bacteriën die zich in haarzakjes ophopen en gaan ontsteken. Dit zorgt voor een pijnlijk puistje dat langzaam steeds groter wordt. Een steenpuist uitknijpen is lastig en niet aan te raden, omdat de infectie dan dieper de huid in kan dringen. Gelukkig kun je ook bij steenpuisten gebruik maken van de sterke antibacteriële eigenschappen van tea tree olie. Het makkelijkste is om een speciale spot stick met tea tree te gebruiken. Maar je kunt ook vijf druppels pure tea tree olie mengen met een lepeltje kokosolie. Doe het mengsel op een wattenstaafje en stip de steenpuist twee tot drie keer per dag aan tot hij volledig verdwenen is.

Tea tree olie voetschimmel

Voetschimmel is een besmettelijke schimmelinfectie die gekenmerkt wordt door ‘velletjes’ op de onderkant van de voeten, blaren, roodheid en irritatie. Tea tree olie is echter zeer effectief voor het behandelen van deze vervelende aandoening. Het lastige aan voetschimmel is dat het makkelijk terug kan komen doordat je jezelf (en anderen) steeds opnieuw kunt besmetten. Het is daarom raadzaam om de behandeling met tea tree olie te combineren met het reinigen van de schoenen met een schoensterilisator – het UV-licht doodt de schimmelsporen in de schoenen en voorkomt herbesmetting. Ook dienen de plekken waar je met blote voeten loopt (zoals de badkamer) regelmatig schoongemaakt te worden.

Tea tree olie tegen luizen

Hoofdluizen, die voornamelijk voorkomen bij kinderen op de basisschool, zijn lastig te bestrijden. Dat komt niet alleen doordat ze makkelijk over te dragen zijn, maar ook omdat ze steeds resistenter worden voor chemische behandelingen. Tea tree olie blijkt echter zeer effectief, zowel ter preventie als behandeling. Om besmetting met hoofdluis te voorkomen kun je een druppeltje zuivere tea tree olie in de jas van je kind doen, liefst in de hals of capuchon. Tea tree olie kan ook gebruikt worden voor het doden van hoofdluizen. Het moet dan wel verdund worden; breng nooit zomaar onverdunde tea tree olie op de huid aan! Tea tree olie kan het beste gecombineerd worden met nerolidol (een bestanddeel dat effectief is voor het doden van de eitjes) of lavendelolie, dat een verstikkende werking te hebben op de luizen schijnt te hebben. Lees meer over Tea tree olie tegen luizen

Kan ik tea tree olie innemen?

Tea tree olie is niet geschikt voor inwendig gebruik; het is giftig als je het doorslikt! Oraal tea tree olie innemen kan, afhankelijk van de concentratie en de hoeveelheid, zeer vervelende klachten veroorzaken. Hierbij kun je denken aan buikpijn, diarree, misselijkheid, braken, huiduitslag, verwarring, hallucinaties en dufheid. Kortom: tea tree olie kan beter niet in de buurt van je mond komen. Als je deze geneeskrachtige olie wil gebruiken, zorg dan dat je vooraf goed de gebruiksaanwijzing van het product doorleest en deze ook daadwerkelijk in acht neemt.

Welke tea tree olie is het beste?

Er zit best veel verschil in de kwaliteit van de verschillende soorten tea tree olie die er verkrijgbaar zijn. Als je pure tea tree olie wilt aanschaffen, kies dan bij voorkeur voor een 100% natuurlijke olie zonder toevoegingen, liefst biologisch. Let erop dat de Latijnse naam van de Australische boom (melaleuca alternifolia) op de verpakking vermeld staat. Een product met een terpinen-concentratie van 10 tot 40% is ideaal – dit is namelijk het belangrijkste antiseptische ingrediënt van tea tree olie. Als je het vervelend vindt om de olie steeds te moeten verdunnen, dan kun je ook kijken naar kant-en-klare producten op basis van tea tree olie. Er is tegenwoordig van alles verkrijgbaar, van spot sticks tot lotions en van shampoo tot scheerproducten.

Onze Tea Tree olie producten